2013. október 11., péntek

Egy múzeumi környezeti katasztrófáról geológus szemmel, 2. rész

A kutatás első szakaszában a műtárgyakon képződött korróziós termékek makroszkópos és sztereomikroszkópos leírásával, dokumentálásával foglalkozom.
Mellény. Néprajzi gyűjtemény. Fotó: Dobó István Vármúzeum
Ha a fenti fotón látható mellény fémdíszeit (a méretarány körül elhelyezkedő kerek formák) közelebbről, mondjuk lupéval megnézzük, valami hasonlót látunk:
Mellénydísz (27. minta).
A lupéval kéknek, fehérnek, barnának látszó kristályhalmazokról még nagyobb nagyítást használva, sztereomikroszkóp alatt kiderül, hogy nagyon sokféle színben pompáznak: a fehérek és a változatos árnyalatú kékek mellet zöld és áttetsző kristálycsoportok is vannak.
Mellénydísz (27. minta).
A sztereomikroszkópos vizsgálatok során azt is megfigyelhetjük, hogy a különböző színű, formájú kristályok, kristályhalmazok hogyan helyezkednek el egymáshoz képest.
Mellénydísz (27. minta).
Ez a lassú, aprólékos munka nagyon fontos lesz a későbbi vizsgálatok során (például az elektronmikroszkópos vizsgálatokkor, amikor "valódi" színeket nem látunk), mert mindig  pontosan tudnunk kell, mit vizsgálunk. A jól megválasztott vizsgálati módszerek kiegészítik egymást: ahol az egyik gyengébb, erősebb a másik, és fordítva. Ezért nagyon fontos a komplex eszközhasználat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.